top of page
Zoeken

Aandacht maakt je geen leuker mens

Eind september was ik bij Amsterdam Business Forum. Dat is een jaarlijks event over leiderschap met grote internationale sprekers. Het wordt georganiseerd door DenkProducties. En dat was leuk voor mij, want ik ben sinds kort co-host van DenkTank, de podcast van DenkProducties.


Op het event hebben we een aantal podcast-afleveringen opgenomen. De sprekers stonden eerst op het podium en kwamen daarna langs in de podcast studio. Daardoor kon ik mensen interviewen zoals Rutger Bregman, Tim Ferriss, Erin Meyer en Typhoon. Het was superleuk om te doen.


Als voorbereiding op de interviews heb ik flink wat artikelen over de sprekers gelezen. Zo kwam ik ook terecht op dit interview met Rutger Bregman. Zijn boeken, uitspraken en tweets doen regelmatig een hoop stof opwaaien.


In het interview gaat hij in op de vraag wat het negatieve effect is van alle aandacht die hij krijgt:


“Het is karakterbedervend. Dat zit in kleine dingen. Je laat mensen vaker niet uitpraten, bent meer gericht op wat je zelf te zeggen hebt. Als je iets zegt in een groepje, zeggen ineens altijd wel twee mensen: ‘Goed punt!’ Het is makkelijk om daaraan te wennen. Mijn boek gaat voor een groot deel over hoe macht corrumpeert. Waarom zou dat voor Rutger Bregman niet gelden?


Nou mag ik qua aandacht krijgen nog niet eens de veters van Rutger Bregman strikken, maar ik herken toch wel wat van wat hij zegt.


Aandacht maakt je geen leuker mens.


Ik ben iemand die graag entertaint. Dat betekent dat ik vaak verhalen vertel de aandacht pak en het middelpunt vorm. Soms is dat leuk voor de mensen die vermaakt worden, maar soms ook niet. Want de aandacht die ik op eis gaat ten koste van de aandacht voor de anderen.


En daar baal ik best wel van. Waarom doe je er dan niet gewoon wat aan? Dat is een goede vraag. Ik denk omdat het “aandacht pakken” een automatisme is. Voor realiseer ik me pas achteraf de ik teveel in het middelpunt stond, of te weinig interesse had voor de ander.


Mijn grootste leerpunt is niet beter spreken (wat mijn vak is), maar beter luisteren. Want beter luisteren maakt je een leuker mens. En ik denk dat dat belangrijker is dan beter worden in je vak.


Comentários


bottom of page